Saké

Moderátor: Eagle

cena

Příspěvekod Agog » 23.3.2008, 18:41

Od jake ceny se da predpokladat dobra kvalita sake? 400-500 za lahev?
Agog
 
Příspěvky: 504
Registrován: 29.7.2007, 8:22
Bydliště: Písecko Jč

Příspěvekod Jura » 24.3.2008, 3:51

Těžká otázka. Ptáš se na cenu v jenech nebo v korunách? Jak velkou láhev máš na mysli?
Kvalita a cena jdou sice i v případě saké většinou ruku v ruce, ale toto pravidlo má své výjimky.
Vzpomněl jsem si, jak jsem kdysi vzal jednoho svého japonského přítele na košt vína. Po hodině koštování už jsme byli v náladě, tak jsem se Japonského přítele zeptal, jak se mu na koště líbí. Řekl: "No, líbí. Jenom nevím, které víno je dobré." Na to mu jeden můj známý, který stál poblíž řekl: "Dobré víno je takové, které ti šmakuje." :lol:
Samozřejmě tu nejde o to, že se tenkrát můj japonský přítel naučil význam slovesa "šmakovat", ale o to, že objektivní kvalita vín (a alkoholu vůbec) nemusí být nutně imperativem... Každý máme přece svůj vlastní "šmak" :wink:
Jura
 
Příspěvky: 1235
Registrován: 27.11.2007, 10:52

Příspěvekod Agog » 24.3.2008, 9:44

V korunach a rekneme tech 0.75-1l. Tveho japonskeho pritele chapu, byli bychom na tom asi stejne. Vim co mi na vinu chutna a co ne, ale nevim jestli zrovna to ktere je dobre. Stejne tak jsem cekal ze mi nekdo odpovi tak jak ty :) Tak se to pokusim lepe formulovat. Od jake ceny se da ocekavat, ze nepochopeni chuti je zapricineno spise mnou, nez nekvalitou vina. Myslim, ze jsou urcita meritka toho co je dobre spolecna pro vsechny, pokud tedy clovek uplne odlisne chuti otevre vratka. To ale je myslim podobne jako kdyz pivarovi nechutna zadne vino, protoze to neni pivo :) Na zeleny jap. caj jsem si taky musel chvili zvykat.
Agog
 
Příspěvky: 504
Registrován: 29.7.2007, 8:22
Bydliště: Písecko Jč

Příspěvekod Jura » 25.3.2008, 4:54

Takto je dotaz formulován, myslím, dobře. :)
Nemám moc přehled o tom, jaká saké jsou na českém trhu k dostání. Na webu jsem objevil jenom značky Ózeki a Hakušika. Možná by bylo dobré, kdybys napsal značky, které máš možnost koupit. Z nich by se potom snad dalo určit to, které je obecně považováno za kvalitní...
Jura
 
Příspěvky: 1235
Registrován: 27.11.2007, 10:52

Příspěvekod Agog » 25.3.2008, 19:19

Vubec mi to neulehčuješ :) Můžu mít jen co je k dostání tady u nás na netu. Asi by mi někdo mohl poslat i přímo z nipponu, ale chci nejdříve ochutnat :)
Agog
 
Příspěvky: 504
Registrován: 29.7.2007, 8:22
Bydliště: Písecko Jč

Příspěvekod Jura » 26.3.2008, 7:01

Myslím, že jestli jsi vůbec nikdy saké (nihonšu) neochutnal, a nemáš představu o jeho chuti (a tedy ani o tom, jak má "správně" chutnat, nebo jak má tobě chutnat), můžeš si zkusit koupit cokoliv z toho, co je na našem trhu (myslím, že kvalita u nás dostupných produktů není podprůměrná). Až když se přesvědčíš, že "takovýto alkohol" je něco podle tvého gusta, můžeš zkusit lovit ve vodách drobných chuťových nuancí, aby sis našel to, co ti bude šmakovat :wink:...
Pokud máš možnost nechat si poslat na košt něco přímo z Japonska, už je dilema větší, protože v Japonsku je samozřejmě větší nabídka, a i v rámci nihonšu existuje vícero druhů (mnohdy jsou specifické dle konkrétních oblastí nebo výrobců). Můžeš si pak nechat doporučit přímo od Japonců, ale opět ti nejspíš poradí jenom to, co zrovna jim chutná.
Mojí oblíbenou značkou je Kiku Masamune. Myslím, že i (o něco rozšířenější) Hakucuru není nejhorší. Obojí se tady v Japonsku dá koupit o v miniaturním balení (jako krabička fruka), která nestojí moc. Můžeš si tak nechat poslat vícero značek nebo vícero druhů, a sám si pak porovnat, co ti víc sedí...
Dle výrobců údajně v poslední době získává více na popularitě tzv. karakuči, tedy saké, které po spolknutí nechává lehce ostrý či nahořklý "ocas", tedy jednoduše řečeno "dry" (oproti nasládlému amakuči). Karakuči a amakuči je nejzákladnější typové dělení standardního nihonšu. Podobně jako u vína či vermutu i u saké pak platí, že někomu chutná víc suché, a někomu víc sladké... 8)
Jura
 
Příspěvky: 1235
Registrován: 27.11.2007, 10:52

Příspěvekod Agog » 27.3.2008, 6:01

Dobře necham se tedy vést intuicí, dík za tipy ;)
Agog
 
Příspěvky: 504
Registrován: 29.7.2007, 8:22
Bydliště: Písecko Jč

Příspěvekod corvienne » 4.5.2008, 23:14

Nedávno jsem pila čísi pokus o výrobu rýžového vína v klasickém demižonu z kvalitní jasmínové rýže,( ˇplus pomerančová kůra, trocha koření) a i když bych ten nápoj nenazvala zcela podobným japonskému saké, byl mu mnohem podobnější a chutnal desetkrát lépe než domácí pokusy s parboildkou či nedejbože onou bílou hmotou prodávanou v pytlíkách značky ,,Tesco rýže" či ,, Sleva!Albert"
Takže jestli máte někdo nějáké zkušenosti s tím jak vyrobit rýžové víno aby mělo ten správný charakter sem s tím! ( ať můžu poučit alkoholuproduktivní známé) :P

A ještě se chci zeptat, nevíte co to mají ve Francii za saké krabicáky? Narazila jsem na to v létě a nestačila žasnout. Krémově bílé krabice s nápisem saké, chutnalo to jako poesie bílá dolitá genmaichou či kvalitní saké zředěné a jemně ochucené kravskou močí...
corvienne
 
Příspěvky: 5
Registrován: 4.5.2008, 21:36
Bydliště: praha, brno,

Příspěvekod Jura » 7.5.2008, 9:54

Myslím, že spousta odpovědí na otázky ohledně výroby, charakteru a konzumace saké jsou k nalezení tady: http://www.kikumasamune.com/QandA/index.html
Jura
 
Příspěvky: 1235
Registrován: 27.11.2007, 10:52

Příspěvekod Maco » 9.6.2008, 10:48

Ja osobně mám rád saké ale tak jak se pije za zimního období teda za cca teploty 35 stupňů dodáva to to spravné aroma :) ale jak už zde bylo psáno zaleží jakou mate zrovna chuť a jaké saké pijete je jich jen přece i tak dost druhů a liší se i když jsou zakladní složky 2 a to (voda a rýže)

Jinak i Li chi jak už víno tak i nápoj bez alkoholu výborný.
Maco
 
Příspěvky: 4
Registrován: 9.6.2008, 9:42

Příspěvekod Jura » 9.6.2008, 11:21

Proti gustu žádný dišputát... Ale spousta znalců saké zastává názor, že ohřívání je něco, co by se mělo týkat jenom těch ne úplně nejlepších produktů, právě proto, že zvýrazňuje vůni a chuť. Opravdu kvalitní saké potom nic podobného nepotřebuje, voní a chutná výtečně samo o sobě, a zahřátí mu naopak může uškodit, protože překryje jeho přirozené kvality "nahoněním" výrazného aroma a chuti... Možná je to trochu jako s hamonem na mečích...
Jura
 
Příspěvky: 1235
Registrován: 27.11.2007, 10:52

Příspěvekod Maco » 9.6.2008, 13:40

Naprosto souhlasím Jura, ale bude to opravdu o dané kvalitě Saké.
Maco
 
Příspěvky: 4
Registrován: 9.6.2008, 9:42

Předchozí

Zpět na Život ve středověkém Japonsku

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron